Αριστείδου 1 & Ευριπίδου 2, 10559 Αθήνα

Επικοινωνία +30 210 9220944

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας, υποδέχθηκε την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, στα γραφεία της Αρχής, την Πέμπτη 11-7-2024. Την Υπουργό συνόδευε η Πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου (ΔΙΠΑΕ), Δρ. Μαίρη Ιωαννίδου-Κουτσελίνη.

Στη συνάντηση εργασίας συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με την εγκατάσταση παραρτημάτων τόσο των ελληνικών πανεπιστημίων στην Κύπρο, όσο και των κυπριακών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ο ρόλος των δύο ανεξάρτητων αρχών στη διασφάλιση ποιότητας της σχετικής διαδικασίας και οι οικείες διατάξεις που διέπουν την ίδρυση και εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. 

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Δρ. Ιωάννης Σαββίδης, Προϊστάμενος του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου και ο κ. Λουκάς Ξενοφώντος, Μορφωτικός Σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας.

2024.7.11 Επίσκεψη Υπουργός Παιδείας Κύπρου

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου και του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της ΕΘΑΑΕ εκφράζουν τα θερμά συγχαρητήριά τους στην Αντιπρόεδρο του ΑΣΥ κ. Κουβελιώτου, η οποία βραβεύεται με το Αριστείο Μποδοσάκη 2024 στις Θετικές Επιστήμες για το πρωτοποριακό και ολοκληρωμένο έργο της στην Αστροφυσική. Η επιλογή πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Αριστείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που αποτελείται από οκτώ ξένους επιστήμονες διεθνούς κύρους και με τις υψηλότερες διακρίσεις στον τομέα τους παγκοσμίως και την Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος. Η απονομή του Αριστείου θα γίνει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 25 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η κ. Κουβελιώτου είναι Καθηγήτρια Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Columbian College of Arts and Sciences στο George Washington University των ΗΠΑ, έχει ιδρύσει το Ινστιτούτο Επιστημών Αστρονομίας, Φυσικής και Στατιστικής (APSIS) στο ίδιο Πανεπιστήμιο, έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του Time Magazine με τους 25 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον χώρο του διαστήματος, είναι μέλος των ακαδημιών US National Academy of Science, US Academy of Arts and Sciences, αλλοδαπό μέλος της Royal Dutch Academy of Sciences και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει λάβει πλήθος κορυφαίων διακρίσεων όπως τα βραβεία Descartes (2002), Rossi (2003) και D. Heineman (2012), το βραβείο Shaw στην Αστροφυσική (2021) και έχει τιμηθεί με τον Σταυρό του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής (2015) από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου από της συστάσεώς του τον Απρίλιο του 2020 και εξελέγη Αντιπρόεδρος τον Ιούλιο του 2023.

Η σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος Μποδοσάκη βρίσκεται εδώ.

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας και ο Καθ. Άγγελος Χανιώτης, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘΑΑΕ, συμμετείχαν στο συνέδριο με τίτλο «Οι Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες στον 21ο αιώνα» που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαΐου 2024 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Η διημερίδα, στην οποία συμμετείχαν μέλη των οικείων επιστημονικών περιοχών και εκπρόσωποι φορέων έρευνας και εκπαίδευσης, είχε σκοπό αφενός την ανάλυση του ρόλου και των διαστάσεων των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών στη σύγχρονη εποχή και αφετέρου την διερεύνηση νέων κατευθύνσεων και διεπιστημονικών συνεργασιών.

Ο κ. Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute of Advanced Studies του Πανεπιστημίου Princeton, ήταν προσκεκλημένος την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, ως κεντρικός ομιλητής με θέμα «Το παρόν του παρελθόντος: Προβλήματα, προκλήσεις, προοπτικές». Αναφέρθηκε στα σύγχρονα ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές επιστήμες και οι τομείς της ιστορίας και αρχαιολογίας και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι φοιτητές/τριες και απόφοιτοι τμημάτων ανθρωπιστικών σπουδών, αλλά και στην ανάγκη στροφής προς τις αποκαλούμενες ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές.

Ο κ. Μήτκας συμμετείχε σε Στρογγυλό Τραπέζι με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και συνομίλησε για το παρόν και το μέλλον των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών με τους Αρίστο Δοξιάδη, Αντιπρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ, Λάζαρο Βρυζίδη, Πρόεδρο του ΕΚΤ, Ξένια Χρυσοχόου, Πρόεδρο του ΕΛΙΔΕΚ, με συντονίστρια την κ. Βασιλική Γεωργιάδου, Διευθύντρια και Πρόεδρο ΔΣ του ΕΚΚΕ. Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και τόνισε την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων των ανθρωπιστικών, κυρίως, επιστημών με στόχο τη διεύρυνση των επιλογών των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Τα τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών πρέπει να εμπλουτίσουν τα προγράμματά τους και να αξιοποιήσουν τα τεχνολογικά εργαλεία ώστε να εφοδιάζουν τις/τους αποφοίτους τους με σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες που θα τους δίνουν τη δυνατότητα απασχόλησης σε νέα περιβάλλοντα και να καταστήσουν σαφές ότι οι εργασιακές προοπτικές των αποφοίτων δεν πρέπει να περιορίζονται στον χώρο της σχολικής εκπαίδευσης. Ο κ. Μήτκας έκανε επίσης μια συνοπτική παρουσίαση των κριτηρίων που εφαρμόζει η ΕΘΑΑΕ για την κατανομή της χρηματοδότησης στα ΑΕΙ και ακολούθησε συζήτηση για την ιδιαιτερότητα, ιδίως των ανθρωπιστικών επιστημών, στα θέματα της απήχησης της ερευνητικής δραστηριότητας των μελών τους.

συνέδριο 21 22.5.2024 Ρέθυμνο

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, συμμετείχε στο Φόρουμ των μελών της ENQA για το 2024, που πραγματοποιήθηκε από 17 έως 19 Απριλίου 2024 στο Ανόβερο της Γερμανίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με την γερμανική Αρχή Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ZEvA).

Η κεντρική θεματική του Φόρουμ ήταν η Διασφάλιση Ποιότητας και η Αλλαγή και αναπτύχθηκε μέσω κεντρικών ομιλιών και συνεισφορών από μέλη και συνεργάτες. Οι επιμέρους συνεδρίες της εκδήλωσης πρόσφεραν την ευκαιρία για ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τις δραστηριότητες της ENQA και τις τρέχουσες εξελίξεις στη διασφάλιση ποιότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο. Στο πλαίσιο του Φόρουμ, πραγματοποιήθηκε και συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της ENQA.

Από τα αξιοσημείωτα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διασφάλιση ποιότητας, δεδομένης της επιρροής που φαίνεται ότι θα ασκήσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τη μάθηση και τη διδασκαλία έως τις διοικητικές διαδικασίες και την έρευνα. Το ζητούμενο διερεύνησης είναι κατά πόσο η ΤΝ θα αποτελέσει καλό ή κακό εργαλείο, πώς οι φορείς πιστοποίησης θα υποστηρίξουν τα Ιδρύματα στην κατάλληλη χρήση τεχνολογιών ΤΝ αλλά και θα διευκολυνθούν οι ίδιοι στις εξωτερικές δραστηριότητές τους διασφάλισης ποιότητας.

Η Γεν. Διευθύντρια της ΕΘΑΑΕ, Δρ. Χριστίνα Μπέστα, συμμετείχε στις εργασίες της 105ης Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων των ΔΕ των ΑΕΙ που πραγματοποιήθηκε υπό́ την Προεδρία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, από 17 έως 19 Απριλίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ειδικότερα, η κ. Μπέστα συμμετείχε στις εργασίες της 36ης Συνόδου Αντιπρυτάνεων Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων και Διά Βίου Εκπαίδευσης, όπου μίλησε για τον σχεδιασμό, την αναθεώρηση και την εσωτερική αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών. Στην παρουσίασή της, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις σύγχρονες δεξιότητες που πρέπει να διαθέτουν οι απόφοιτοι του μέλλοντος και στα πρώτα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής πιλοτικής έρευνας EUROGRADUATE, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα και η ΕΘΑΑΕ, η οποία έχει οριστεί ως εθνικό σημείο αναφοράς (national reference point) για την ιχνηλάτηση των αποφοίτων στην Ευρώπη.