Αριστείδου 1 & Ευριπίδου 2, 10559 Αθήνα

Επικοινωνία +30 210 9220944

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, και η Γεν. Διευθύντρια, Δρ. Χριστίνα Μπέστα, συμμετείχαν στο Φόρουμ των μελών της ENQA για το 2025, που πραγματοποιήθηκε από 9 έως 11 Απριλίου 2025 στην Πάφο στην Κύπρο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) της Κύπρου.

Η κεντρική θεματική του φετινού Φόρουμ ήταν «Βιωσιμότητα στη Διασφάλιση Ποιότητας» και τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τις εξελίξεις στη διασφάλιση ποιότητας και στις εργασίες της ENQA, όπως η βιωσιμότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τα ESG 2027, οι μελλοντικές προοπτικές της ENQA, η βιώσιμη συμμετοχή των φοιτητών στη διασφάλιση ποιότητας. Στο πλαίσιο του Φόρουμ πραγματοποιήθηκε και συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της ENQA.

ENQA Forum 2025

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ με τον Πρόεδρο της ENQA, την Πρόεδρο και μέλη του ΔΙΠΑΕ και τον Δήμαρχο Πάφου.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου και του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της ΕΘΑΑΕ εκφράζουν τα θερμά συγχαρητήριά τους στον Καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Χαρμανδάρη, ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας από επταμελή Επιτροπή Κριτών, αποτελούμενη από κορυφαίους Έλληνες και ξένους επιστήμονες.

Η είδηση αυτή συνοδεύεται από ακόμη μία σπουδαία διάκριση για τον κ. Χαρμανδάρη, o οποίος αποτελεί τον πρώτο Έλληνα επιστήμονα που επελέγη μέλος της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαστημικών Επιστημών (SSAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Οι διακρίσεις του κ. Χαρμανδάρη αποτελούν πηγή έμπνευσης και αναδεικνύουν τη σημασία της ενίσχυσης της έρευνας και της ποιότητας της επιστήμης στη χώρα μας. Ταυτόχρονα τιμούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τη χώρα μας συνολικά, ενδυναμώνοντας το προφίλ της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας και την αξία του έργου της ΕΘΑΑΕ για τη διασφάλιση της ποιότητας των Πανεπιστημίων.

Την Πέμπτη 19-12-2024, ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, υπέβαλε την Ετήσια Έκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2023 της ΕΘΑΑΕ στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 4653/20.

Ακολούθως, η Έκθεση υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της ΒτΕ, κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη, στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και στον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. Νικόλαο Παπαϊωάννου.

Η ετήσια έκθεση για την ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης έτους 2023 παρουσιάζει την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση ως εθνικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε άμεση σύγκριση με τα αντίστοιχα συστήματα ανώτατης εκπαίδευσης διεθνώς. Ειδικότερα, η έκθεση διαρθρώνεται σε τρία (3) μέρη:

Στο Α’ Μέρος της έκθεσης παρουσιάζονται οι εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας καθώς και στα συστήματα ανώτατης εκπαίδευσης διεθνώς. Παρουσιάζονται οι συγκριτικές τιμές των βασικών μεγεθών που αφορούν στον φοιτητικό πληθυσμό, τους αποφοίτους, τη θέση τους στην αγορά εργασίας, την κατάσταση του διδακτικού προσωπικού, την ποσότητα και ποιότητα του ερευνητικού έργου, τη χρηματοδότηση και άλλα επίκαιρα θέματα, τα οποία απασχολούν διεθνώς τα Ιδρύματα και τις κυβερνήσεις.

Στο Β’ Μέρος της έκθεσης παρουσιάζονται οι δράσεις της Αρχής σε θέματα διασφάλισης ποιότητας των ΑΕΙ, τα συμπεράσματα της εξωτερικής αξιολόγησης των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ, θεματική ανάλυση των εκθέσεων πιστοποίησης του τομέα των επιστημών υγείας, αλλά και τα ειδικά χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις των ιδρυμάτων, τα θέματα της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, της έρευνας και καινοτομίας.

Στο Γ’ Μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται η δράση και η λειτουργία της Αρχής κατά το έτος 2023. Η Έκθεση περιλαμβάνει, τέλος, χρήσιμα ενημερωτικά Παραρτήματα με πίνακες και διαγράμματα με συγκριτική ανάλυση μεγεθών ανά χώρα, με πίνακες κατάταξης των ελληνικών ΑΕΙ σε διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τους χάρτες των πιστοποιήσεων στα ελληνικά ΑΕΙ (2018-2023), την παρουσίαση των εμπειρογνωμόνων που στελέχωσαν τις επιτροπές πιστοποίησης και τα πιστοποιημένα ΠΠΣ με την καλύτερη βαθμολογία ανά επιστημονικό πεδίο.

Η Έκθεση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΕΘΑΑΕ 

https://www.ethaae.gr/el/ethaae/etisies-ektheseis-ethaae

ΒτΕ 19 12 2024

 

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας, συμμετείχε στις εργασίες της 107ης Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων που έλαβε χώρα στον Μυστρά, υπό́ την Προεδρία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από τις 10-12-2024 έως 13-12-2024, πραγματοποιώντας ομιλία στην ολομέλεια της Συνόδου με θέμα «Διασφάλιση Ποιότητας και Στρατηγικές Ανάπτυξης στα Ελληνικά Πανεπιστήμια».

Η Γεν. Διευθύντρια της ΕΘΑΑΕ, Δρ. Χρ. Μπέστα, μίλησε για τη χρηματοδότηση της νέας προγραμματικής περιόδου για τις ΜΟΔΙΠ και τις οριζόντιες δομές των ΑΕΙ, στις εργασίες της 38ης Συνόδου Αντιπρυτάνεων Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων.

Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας, συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με θέμα «Η Διεθνοποίηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων», την Τρίτη 19-11-2024, στην Αίθουσα Γερουσίας, παρουσία του Προέδρου της Βουλής, του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, του Γεν. Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης και του συνόλου των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων.

Ο κ. Μήτκας, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συνολική αποτίμηση της διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων και στις ολοένα αυξανόμενες τα τελευταία χρόνια προσπάθειες εξωστρέφειας των ιδρυμάτων και συνεργασίας τους με ιδρύματα του εξωτερικού στην Ευρώπη και διεθνώς, τονίζοντας ότι το 2024 αυξήθηκε η συμμετοχή των Πανεπιστημίων στις Συμμαχίες Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων σε 16. Επίσης, παρουσίασε ποσοτικά δεδομένα που αφορούν τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων και σχετικούς δείκτες ποιότητας που λαμβάνονται υπόψη από την ΕΘΑΑΕ για την αξιολόγηση των επιτευγμάτων των ΑΕΙ στο εν λόγω πεδίο. Μία από τις ενότητες στις οποίες αξιολογείται το έργο των ΑΕΙ για την κατανομή της ετήσιας συνολικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ από το ΥΠΑΙΘΑ με ποιοτικά κριτήρια (30%) αφορά τις δράσεις διεθνοποίησης και επεσήμανε ότι το 2024 δώδεκα πανεπιστήμια επέλεξαν να αξιολογηθούν στην ενότητα αυτή