Ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλής Α. Μήτκας, ως προσκεκλημένος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛ.Ε.ΓΥ.Π.), απηύθυνε χαιρετισμό στη διαδικτυακή εκδήλωση «Ο έμφυλος χάρτης των ΑΕΙ στην Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31-10-2024.
Ο κ. Μήτκας, μεταξύ άλλων, παρουσίασε ορισμένα δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα της ΕΘΑΑΕ (ΟΠΕΣΠ) και την επικείμενη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Αρχής για την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε δεδομένα που αφορούν τα ποσοστά φοιτητών και φοιτητριών και αποφοίτων ανά ΑΕΙ και ανά τομέα εκπαίδευσης. Τα σχετικά στοιχεία για το 2022 και 2023 δείχνουν ότι παρατηρούνται διάφορες τάσεις ως προς τη διάσταση του φύλου στον χάρτη των ΑΕΙ στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, τα δεδομένα δείχνουν αριθμητική υπεροχή των γυναικών μεταξύ των πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης, ειδικά στην ηλικία 25-34. Η υπεροχή των γυναικών είναι εμφανής και στους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ενώ στις διδακτορικές σπουδές τα ποσοστά είναι σχεδόν μοιρασμένα. Η εικόνα των ποσοστών μεταξύ ενεργών φοιτητών και φοιτητριών αλλάζει ανά τομέα εκπαίδευσης, όπου μόνο στις σπουδές μηχανικού και πληροφορικής καταγράφεται σημαντική υπεροχή των ανδρών, με τις γυναίκες να υπερτερούν σημαντικά στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, τις επιστήμες της εκπαίδευσης και στις επιστήμες υγείας, ενώ παρόμοια ποσοστά μεταξύ φοιτητών και φοιτητριών εμφανίζονται στις επιστήμες της διοίκησης επιχειρήσεων και νομικής αλλά και στις φυσικές επιστήμες. Στον συνολικό ενεργό φοιτητικό πληθυσμό καταγράφεται υπεροχή των γυναικών, οι οποίες, επιπλέον, αποφοιτούν με μεγαλύτερους ρυθμούς από τους άνδρες.
Ο κ. Μήτκας αναφέρθηκε και στα ποσοστά ανδρών και γυναικών πανεπιστημιακών στα ελληνικά ΑΕΙ, όπου είναι εμφανής η έντονη παρουσία των ανδρών στην κατηγορία των μελών ΔΕΠ. Ωστόσο, οι αλλαγές στα ποσοστά αυτά πραγματοποιούνται ευνοήτως με αργό ρυθμό, αν και ήδη διαφαίνεται, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια τάση εξισορρόπησης ως προς το φύλο στους πανεπιστημιακούς ηλικίας κάτω των 35 ετών, όπου υπάρχει καλή αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών.